10 Jaar Argentijnse passie met Grupo del sur

Het internationale tangokwintet Grupo del Sur viert haar 10-jarig jubileum met een speciaal concert in de Hilvaria Studio’s in Hilvarenbeek. Op zondag 19 november 2017 om 14:00 uur bent u van harte uitgenodigd voor dit concert, waarbij na afloop gezamenlijk een toost wordt uitgebracht.

Bezield bandoneonspel, meeslepende tango’s en rauwe emoties: Grupo del Sur raakt u in het hart! Astor Piazzolla is dé grote inspirator van de 'Groep van het Zuiden' die bestaat uit Brabantse musici van het eerste uur, aangevuld met een Argentijnse bandoneonist en een Belgische pianist.

Voor deze speciale gelegenheid is de Argentijnse zangeres Valeria Mignaco te gast, die met Grupo del Sur enkele stukken van Piazzolla zal vertolken.

Het thema van het jubileumprogramma is 'Danza Maldita' en verwijst naar het verbod van de Paus op de tango, die in het begin van de 20ste eeuw Europa veroverde. Het sensuele karakter ervan kon de kerk niet bekoren. Alleen dankzij een gekuiste Europese versie wist de tango in Europa te overleven. 'Danza Maldita' (Vermaledijde Dans) verwijst ook naar de ‘duivelse’ stukken 'Tango del Diablo', 'Romance del Diablo' en 'Vayamos al Diablo'. Piazzolla schreef deze als tegenhanger van de bekende Engelen Suite.

Piazzolla liet zich inspireren door klassieke componisten als Bach, Ravel en Stravinsky, maar ook jazzmuziek heeft hem sterk beïnvloed. Contrabassist Marc van Rooij heeft zich op zijn beurt door Piazzolla laten inspireren tot het maken van arrangementen waarin op geraffineerde wijze klassieke muziek en tango worden verweven. Tevens komt Marc nu ook met geheel eigen werk. In 'The Tango Changes' legt hij een bijzondere link tussen tango en jazz. Samen met originele stukken van Piazzolla levert dit een onvergetelijke muzikale ervaring op!

Grupo del Sur geeft sinds 2007 concerten en speelde onder meer in het Amsterdamse Concertgebouw waar de groep haar live-cd opnam. Deze cd is tijdens het jubileumconcert te koop met een eenmalige korting van 5 euro.

Matías Pedrana bandoneon, Anne-Marie van de Grint viool, Paul Hagenaars gitaar, Ivo de Greef piano, Marc van Rooij contrabas

naar de agenda