Zondagkunst: René korten

Let op: met pin betalen is niet mogelijk

De grote solotentoonstelling van René Korten met schilderijen en werken op papier loopt alweer ten einde. Zondag 6 oktober is de laatste kans zijn werk bij de Hilvaria Studio's te bewonderen. De verschillende ruimtes van de Hilvaria Studio's vragen elk om een heel eigen benadering. Het werk krijgt daardoor ook steeds een andere aanblik. De installatie van werken op papier die in een vast ritme een horizon geven aan het Ei, krijgen een filmisch karakter, waarbij elk werk als een still kan worden gelezen.
René zal zelf aanwezig zijn om uitleg te geven, vragen te beantwoorden en zijn boek te signeren.

Om 14:00 zal Vincent van Amsterdam, accordenist, de Goldberg Variations ten gehore brengen.

Vincent van Amsterdam (1989), winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016, is een groot promotor van het klassiek accordeon. In 2014 heeft Vincent zijn Master of Music studie Cum Laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Zijn repertoire bevat een grote verscheidenheid aan composities: van Scarlatti, Bach en Franck tot Gubaidulina, Nordheim, Schmidt en Kusjakow. Ook heeft Vincent contact gezocht met diverse Nederlandse componisten, wat heeft geresulteerd in de uitvoering van verschillende wereldpremières voor accordeon.  

In september 2019 heeft Vincent op het label Odradek als eerste Nederlandse accordeonist een cd uitgebracht met de gehele Goldberg Variations van J.S. Bach, die hij tijdens deze Zondagkunst bij de Hilvaria Studio's zal uitvoeren.

Voor meer informatie:
www.vincentvanamsterdam.nl

WIPE INTO THE NOW

René Korten werkt al meer dan 30 jaar heel gestaag aan een oeuvre wat duidelijk evolueert en uitgesproken herkenbaar blijft. Enkele vroege werken bevinden zich in de vaste collectie van de Hilvaria Studio’s. Daarin waren door middel van erin opgenomen prints vaak letterlijke verwijzingen naar de natuur terug te vinden bijvoorbeeld in de vorm van een aardappel of een vogel. Natuur vanuit het menselijke ervaring of sterker nog: menselijke natuur.

In zijn huidige werken spelen de eigenschappen van verf en drager de hoofdrol. René noemt zichzelf een schilder maar zijn werken ontstaan uit een samenspel tussen de maker en zijn materiaal. Korten danst de tango met zijn werken: 'controle en toeval, beheersing en overgave, aantasting en acceptatie leiden tot een met energie geladen geheel' zoals hij het zelf zegt. Hij mengt zijn verf en brengt hem aan op hout of doek en stuurt de verf aan of laat hem - dikker of sterk verdund - zijn eigen weg zoeken, en verrast zichzelf met het resultaat. Daarna worden weloverwogen de vervolgstappen gezet, waarin het grote gebaren gecombineerd worden met minitieus gekozen lijnen en vlakken. De mogelijkheden van verf en drager worden tot het uiterste gedreven. De uitkomst staat nooit van tevoren vast, maar is ook nooit helemaal open. Tot het moment daar is dat werk en maker in harmonie zijn met elkaar, het moment is gestold tot eeuwigheid: Wipe Into The Now.

De kijker legt die de weg terug af, van kleur naar verf naar drager en ziet er mogelijk een landschap, een wolk, of een puur spel van kleur of emotie in. Titels en woorden spelen een grote rol maar zijn nooit (puur) beschrijvend. Zij completeren de dans.

Als centrum voor vergaderingen, congressen, bedrijfsevenementen, feesten, bruiloften of afscheidsdiensten worden de tentoonstellingen door een breed publiek gezien. De tentoonstellingen en de Studio’s kunnen buiten de Zondagkunst en de activiteiten om ook op afspraak bezichtigd worden.

Voor meer informatie: www.renekorten.nl 

Om alvast in de agenda te zetten:
Zondag 10 november opent de tentoonstelling van Linda Arts.

  • Zondagkunst06.10.2019
  • René KortenWipe into the Now
  • Geopend van 11.00 tot 18.00 uur
  • LET OP!Het is niet mogelijk om met pin te betalen
naar de agenda